Geschiedenis van Vietnam
Vietnam, een van de meest bezochte Aziatische landen. Een land dat veel meegemaakt heeft maar toch nog een mooi en welvaardig land kan worden, maar wat heeft het land allemaal gezien en meegemaakt, en hoe zit het met de geschiedenis van het land?
1. Vietnam tussen 1500 en 1800
Vroeger was het zo dat in Azië, China de meeste influentie heeft over de meeste Aziatische landen. Vietnam was een van de landen die onder de invloed was van het Chinese tribuutsysteem. Omdat zij niet machtig genoeg waren werden zij daarna een vazalstaat van China. Daarnaast werd dit ook gedaan bij de buurlanden van Vietnam. Eigenlijk is dit ook merendeels zo gebleven tot dat in de elfde eeuw er een keizer zich verzetten tegen China's invloed en wouden onafhankelijk worden van China. Dit werd volbracht in de tiende eeuw en werd Vietnam onafhankelijk. Hierdoor was er een kleine periode waarop Vietnam welvaart had en hun land probeerde uit te breiden door verovering, maar toch ging het op een gegeven moment weer slecht.
In het jaar 1532 kreeg Vietnam te maken met de kolonisten. Door dat kolonisatie in die jaren begonnen waren wouden zij ook naar andere gebieden kijken behalve Noord en Zuid Amerika. Dus gingen deze kolonisten ook naar continenten zoals Afrika en Azië om te kijken of er land te pikken is. in dit geval was Vietnam dus een van de slachtoffers. Eerst was het best wel onschuldig. De Portugese arriveerde in 1532 om alleen maar te handelen met Vietnam en mochten zelfs een handelspoort openen zodat Portugese schepen makkelijk in Vietnam kunnen parkeren. Toch kwamen de Fransen in 1772 ook in Vietnam om zich te bemoeien met de Vietnamese politiek. Frankrijk heeft namelijk iemand geholpen om uiteindelijk de macht in Vietnam te krijgen. Helaas was dit niet alles. Frankrijk wou uiteindelijk het land toch wel koloniseren en dat gebeurde ook in de 19e eeuw. Vandaaruit heeft Frankrijk het land opgesplitst. Hiervan kwamen de gebieden van Tonkin, Annam en Cochin-China. In 1887 werd het uiteindelijk officieel gemaakt dat Vietnam een kolonie en werden alle gesplitste stukken land overgenomen door Frankrijk. Maar dit was niet het einde, want Vietnam liet verzet zien tegen de Franse kolonisten.
2. de Eerste Indochinese oorlog
Door dit verzet groeide dit uiteindelijk uit tot de Eerste Indochinese Oorlog. Soms wordt dit ook wel de eerste Vietnamese onafhankelijkheidsoorlog genoemd. Deze oorlog werd gehouden op 6 december 1946, precies na de tweede wereldoorlog dus. Deze oorlog duurde van 1946 tot aan 1952 en werd gewonnen door Vietnam door de zware nederlaag in de slag van Dien Bien Phu in 1954 die Frankrijk verloor. Hiervoor werd er vrede gemaakt met het Akkoord van Geneve. terwijl Vietnam zijn onafhankelijk kreeg werd er nog afgewacht op verkiezingen in het land en werd er daardoor tijdelijk het land in tweeën gesplitst. Het noorden was Communistisch en het zuiden was Democratisch. Het zuiden was wel onder hevige influentie door de Amerikanen en het noorden was onder hevige invloed van de Sovjet-Unie. Hierdoor volgde er twee legercoups in Zuid-Vietnam maar die mislukte. Vervolgens werd er een begin gemaakt aan gewapende conflicten die door Zuid-Vietnam uitgevoerd werden tegen het noorden. Dit bleef ook door gaan tijdens de Tweede Indochinese oorlog en dit heeft uiteindelijk geleden tot de bekende Vietnamoorlog.
3. De Vietnamoorlog
Veel doden werden gevallen tussen de twee kanten, daarin waren ook zelfs Amerikaanse soldaten om het leven gekomen. Dit komt omdat de Sovjet-Unie net als Amerika ook geholpen heeft, maar wel noord Vietnam. Hun kregen bijvoorbeeld wapen, uniformen, uitrustingen en nog meer. Ook heeft Noord-Vietnam goed buit gemaakt van de Zuid Vietnamees en de Amerikanen die steeds verslagen werden. Je kan het al raden, de winnaar van deze oorlog is Noord-Vietnam. Dit kwam omdat het land van Vietnam moeilijk was om oorlog te houden. Vietnam heeft namelijk veel bergen en jungles. In de jungle konden ze heel makkelijk valstrikken verstoppen. Het was zelfs niet genoeg van de Amerikanen die chemische wapens moest gebruiken om proberen de oorlog te winnen. Toch heeft dit niet geholpen. Door dat Zuid-Vietnam de oorlog heeft verloren is de democratische regering gevallen en in de handen gekomen van Noord-Vietnam. Zo werd Vietnam weel heel gemaakt met een nieuwe ideologie, het Communisme. Dit was helaas niet het einde van alle conflicten.
3. De invasie van Cambodja
Vietnam viel namelijk op 25 december 1978 Cambodja binnen. De reden die zij hadden is dat het land bestuurd werd door de Rode Khmer. Dit was een partij die Vietnam al door de jaren heen probeerde aan te vallen. De reden dat de Rode Khmer had is dat zij de oude grenzen van hun oude rijk wouden hebben maar dit is zonder succes. Het enige wat zij bereikt hebben is het plunderen en aanvallen van Vietnamese dorpen en die dan tijdelijk overnemen om daarna weer terug laten trekken door het leger van Vietnam. In deze invallen roeide de Rode Khmer hele dorpen uit. Daardoor had de Vietnamese regering genoeg en hadden zij in 1978 besloten om oorlog te voeren tegen Cambodja. Het doel was om de Rode Khmer af te zetten en te stoppen. Dit zou ook de mensen in Cambodja helpen omdat de Rode Khmer ook moordcampagnes uitvoerde op hun eigen mensen. Echter heeft Vietnam het land snel helemaal overgenomen. Het land was namelijk in één jaar al helemaal veroverd. Hiermee konden zoals Vietnam gewenst heeft voor Cambodja een nieuwe regering maken. Dit zou Vietnam toch niet zo veel goed doen zoals verwacht. Terwijl dit eindelijk een einde heeft gegeven aan de aanvallen van Cambodja is het leger van Vietnam helemaal uitgeput. Omdat Vietnam zolang in oorlogen zaten waren sommige soldaten en officieren in het leger klaar met het communistische regime en voerden sommige soldaten guerrilla aanvallen uit en werd dit een guerrillaoorlog. Nu al helemaal moest Vietnam proberen het leger stabiel te houden voor weer een andere oorlog terwijl het leger al uitgeput is.
Ook wat er gebeurde is dat China en Amerika zich zorgen maakte aan Vietnam. Omdat zij dus al zo vaak oorlog uitvoerde waren deze landen bang dat Vietnam te ver zouden gaan. Dus heeft China besloten om Noord-Vietnam in te vallen met 200 duizend soldaten. Heel snel had beide kanten al heel veel soldaten verloren. Het liet Vietnam wel een beetje terug trekken maar in het algemeen heeft het niet veel veranderd. Een maand later heeft China besloten om toch weer terug te trekken en het op te geven.
4. de Vietnamese welvaart
Na dit conflict is er eindelijk vrede gekomen in het land en besloot de leider van het Communistische partij om te beginnen met economische hervormingen en het land stabiel te krijgen en ook de buurlanden gerust te stellen. Ook besloot de Sovjet-Unie in 1989 Vietnam veel minder te steunen. Dit kwam eigenlijk omdat tijdens deze periode er een einde kwam aan de Sovjet-Unie. Langzamerhand werden door dat Vietnam probeerde te hervormen, alle embargo's en alle sancties opgeheven door veel buurlanden zoals Amerika. In 1992 begonnen daardoor de eerste Amerikaanse bedrijven in Vietnam te komen en kon er weel handel gemaakt worden tussen landen en kon het land gebruik maken van de Wereldbank en leningen maken. Door alle goeie dingen die in deze periode gebeurde groeide de Vietnamese economie ook met 6%. Vietnam is dus uiteindelijk gestabiliseerd en welvaardig verder gegaan door de jaren heen tot aan vandaag.